Hoe zit het met de BTW op zonnepanelen als huiseigenaar?

Vanaf 1 januari 2023 is door de Rijksoverheid de BTW op zonnepanelen afgeschaft. Dit betekent dat de BTW op zonnepanelen omlaag gaat van 21% naar 0%. Dit nultarief geldt echter alleen als de zonnepanelen op woningen of bijgebouwen van een woning worden ge├»nstalleerd. Het verlaagde tarief is zowel op de aankoop als de installatie van zonnepanelen van toepassing. Deze ontwikkeling is gunstig voor de particuliere klant, maar is ook interessant voor huurondernemers en woningcorporaties. 

Voordelen van afschaffing BTW zonnepanelen
Door de verlaging van de BTW naar 0%, hoeven particulieren bij de aankoop van zonnepanelen, de BTW bij de Belastingdienst niet meer terug te vragen. De afschaffing van de BTW wil niet zeggen dat zonnepanelen goedkoper worden - maar je hoeft de BTW die je normaalgesproken terugkrijgt - gewoon niet meer te betalen. Het voordeel hiervan is dat je BTW-vrij kunt investeren en je je niet langer hoeft te melden bij de Belastingdienst. Daarnaast hoopt het kabinet met het instellen van het nultarief, meer particulieren te stimuleren om zonnepanelen te nemen. Dit omdat je het BTW bedrag niet langer hoeft mee te rekenen, wat voor sommige huishoudens een beslissende keuzefactor kan zijn.

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.