Heb ik een vergunning nodig voor zonnepanelen?

In de regel: nee. Als huiseigenaar mag u over het algemeen zelf beslissen of u uw dak transformeert tot een eigen zonnefabriek. De overheid noemt dit: vergunningvrij maar niet zonder regels. Het zonnepanelensysteem zelf moet namelijk wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Het is wel zo dat aan woningen in een beschermd stads- of dorpsgezicht bepaalde eisen worden gesteld vanuit de gemeente.

In geval van zonnepanelen op een nieuw te bouwen bedrijfspand, moet u de verleende Omgevingsvergunning voor het gebouw toevoegen aan uw SDE+ subsidieaanvraag. De zonnepanelen kunnen ook in een veldopstelling geplaatst worden. In dat geval moet u een Omgevingsvergunning aanvragen, die u meestuurt bij de subsidieaanvraag. Als u geen Omgevingsvergunning nodig heeft, moet u dat kunnen aantonen door relevante documentatie bij uw subsidieaanvraag mee te sturen. Houd er wel rekening mee dat als een bezwaar of beroep is aangetekend, de verleende vergunning nog niet onherroepelijk is.

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.