Afschaffing van BTW op zonnepanelen vanaf 1 januari 2023

Het aanschaffen van zonnepanelen is tegenwoordig een echte trend geworden. Waar eerst misschien één iemand uit de straat zonnepanelen had (en dat nog vrij apart was), is het nu niet meer weg te denken uit de maatschappij. Steeds meer mensen besluiten om zonnepanelen te plaatsen en dat is natuurlijk met een reden: het besparen van geld. De zon geeft namelijk gratis energie en dat betekent dat de kosten van de energierekening lager worden. Wel gaat hier uiteraard een investering aan vooraf.

Afschaffen BTW zonnepanelen

Voor de mensen die nog van plan zijn zonnepanelen aan te schaffen is er nu goed nieuws. Vanaf 1 januari 2023 is door de Rijksoverheid de BTW op zonnepanelen afgeschaft. Dit betekent dat de BTW op zonnepanelen omlaag gaat van 21% naar 0%. Dit nultarief geldt echter alleen als de zonnepanelen op woningen of bijgebouwen van een woning worden geïnstalleerd. Het verlaagde tarief is zowel op de aankoop als de installatie van zonnepanelen van toepassing. Deze ontwikkeling is gunstig voor de particuliere klant, maar is ook interessant voor huurondernemers en woningcorporaties. 

Voordelen van afschaffing BTW zonnepanelen

Door de verlaging van de BTW naar 0%, hoeven particulieren bij de aankoop van zonnepanelen, de BTW bij de Belastingdienst niet meer terug te vragen. De afschaffing van de BTW wil niet zeggen dat zonnepanelen goedkoper worden - maar je hoeft de BTW die je normaalgesproken terugkrijgt - gewoon niet meer te betalen. Het voordeel hiervan is dat je BTW-vrij kunt investeren en je je niet langer hoeft te melden bij de Belastingdienst. Daarnaast hoopt het kabinet met het instellen van het nultarief, meer particulieren te stimuleren om zonnepanelen te nemen. Dit omdat je het BTW bedrag niet langer hoeft mee te rekenen, wat voor sommige huishoudens een beslissende keuzefactor kan zijn.

Heb je je zonnepanelen in 2022 al aangevraagd?

Heb je je zonnepanelen in 2022 al aangevraagd, maar betaal je deze in 2023? Ook dan geldt de betaling van de zonnepanelen exclusief BTW.

Meer informatie over zonnepanelen? Onze experts bij Smit Zonnepanelen vertellen er graag meer over! Vraag een gratis adviesgesprek aan.

Zonnepanelen installeren?

Smit Zonnepanelen staat voor u klaar. Vraag vandaag nog uw gratis adviesgesprek aan en laat Smit uw zonnepanelen installeren.

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.