Lot salderingsregeling nog onbekend

Gister (6 februari) vond in de Eerste Kamer het debat plaats over de afbouw van de salderingsregel. Een debat op het scherpst van de snede tussen de voor- en tegenstanders van de salderingsregeling volgde.

Volgens demissionair minister voor Klimaat en Energie Jetten zal: “Het stap voor stap afbouwen van salderen zal een prikkel geven om het eigen verbruik te verhogen, want het in stand houden van het salderen stimuleert het massaal terugleveren van zonne-energie.”

Tegenstanders van de afbouw benadrukken weer dat het afschaffen van de regeling verduurzaming, vooral van huurhuizen, zal tegenwerken aangezien er minder financieel voordeel is en een langere terugverdientijd van zonnepanelen.

Kleine kans van slagen

Waar op voorhand bleek dat de kans van slagen nihil was. Lijkt er nu alsnog een kleine kans te zijn ontstaan dat demissionair minister Jetten zijn wetsvoorstel door de Eerste Kamer weet te loodsen. De voorlopige tussenstand wijst op een verhouding van 28 stemmen vóór en 37 zetels stemmen tégen. Met de wetenschap dat de PVV en JA21 waarschijnlijk tegen de afbouw van het salderen zullen stemmen, zouden 44 van de 75 senatoren tegen Jettens wetsvoorstel stemmen. Doordat de minister echter harde toezeggingen deed aan GroenLinks-PvdA, lijkt die partij op dit moment te twijfelen. Stemt GroenLinks-PvdA alsnog vóór afbouw, dan zou er een meerderheid van 45 stemmen vóór afbouw zijn.

Stemmen op 13 februari

Dinsdag 13 februari zal de Eerste Kamer zich definitief buigen over het wetsvoorstel van minister Jetten. Dan zal definitief blijken of het wetsvoorstel de eindstreep haalt. Voor nu is er nog heel veel werk aan de winkel voor Jetten. Met talloze vragen en diverse moties om deze week te behandelen dient hij alle zeilen bij te zetten om de twijfelaars te overtuigen.

Meer informatie over de salderingsregeling?

Zonnepanelen installeren?

Smit Zonnepanelen staat voor u klaar. Vraag vandaag nog uw gratis adviesgesprek aan en laat Smit uw zonnepanelen installeren.

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.