Salderingsregeling voor zonnepanelen

De salderingsregeling voor zonnepanelen is belangrijk om te begrijpen zodat u kunt bepalen of het een goede investering is. U kunt het zich wellicht voorstellen, in de zomer wekt u meer energie op en verbruikt u minder energie. In de winter vice versa. Op welke manier profiteert u hiervan? In dit artikel leggen wij u er graag meer over uit.

Wat is de salderingsregeling?

Een deel van de energie die u opwekt met zonnepanelen gebruikt u direct zelf. De rest levert u terug aan het openbare elektriciteitsnet. Als de zonnepanelen niet genoeg energie opleveren om het huis te voorzien van stroom, in de winter bijvoorbeeld, dan lost de energieleverancier dit voor u op. Op de energierekening staat hoeveel energie u krijgt. Energie die u teveel genereert met de zonnepanelen, wordt via dezelfde weg terug begeleidt naar het openbare net. De energie die u in de zomer hebt opgeleverd aan het openbare net wordt vervolgens afgetrokken van de energie die u in de winter weer nodig hebt. De energie die u teveel heeft opgeleverd wordt verrekend. Deze regeling wordt salderen, of de salderingsregeling genoemd.

Hoe werkt de salderingsregeling?

U kunt gebruik maken van de salderingsregeling voor zonnepanelen indien u meer stroom opwekt met uw panelen, dan dat u op datzelfde moment verbruikt. U mag  aan het einde van elk boekjaar de energie die uw zonnepanelen hebben opgewekt, wegstrepen tegen de energie die u hebt verbruikt. Lever stroom terug aan het net en laat het vervolgens verrekenen, ofwel salderen. Als het goed is registreert uw meter automatisch dat u teruglevert aan het net. De stroom die u terug aan het elektriciteitsnet levert, levert u dus geld op. Wat u hiervoor krijgt staat gelijk aan het tarief wat u ervoor zou betalen bij de energieleverancier. U hoeft dus niet uw meterstand in de gaten te houden en u hoeft ook niet zelf een rekening te sturen of iets dergelijks. Dit gebeurt allemaal automatisch om het zo gemakkelijk mogelijk te maken.

Regels rondom de salderingsregeling

Bij de salderingsregeling voor zonnepanelen zijn er een paar regels waar u rekening mee dient te houden:

  • Niet alle energie die u teveel opwekt telt mee voor het salderen, er is namelijk een salderingsgrens. Deze grens wordt bepaald aan de hand van de hoeveelheid energie die aan u geleverd wordt.
  • Als u teveel energie levert, of meer dan u verbruikt dan ontvangt u een terugleververgoeding.
  • Deze vergoeding wordt per contractjaar verrekend.
  • De energie die teveel wordt opgewekt wordt op dezelfde manier teruggeleverd als de energie die door de energieleverancier aan uw geleverd wordt.
  • Een kleinverbruikersaansluiting is een vereiste om deel te mogen nemen aan de salderingsregeling voor zonnepanelen. Dit kan worden vastgesteld door een expert.
  • Aanmelden bij Energieleveren.nl is een vereiste, hier helpt een medewerker van Smit Zonnepanelen u bij nadat de zonnepalen zijn geplaatst.

Salderingsregeling 2024

Waar er eerst gespeculeerd werd over een verlaging van de salderingsregeling vanaf 1 januari 2023 van 100% naar 64%, is deze verlaging nu opgeschoven naar 1 januari 2025. Dit betekent dat u in 2024 nog kunt genieten van de 100% salderingsregeling. Daarna zal de salderingsregeling geleidelijk aan worden verlaagd naar 64% in 2025 en 2026. Vanaf 1 januari 2027 zal de regeling ieder jaar met 9% naar beneden gaan tot 0% in 2031. De salderingsregeling ziet er dan per jaar als volgt uit:

  • 2024: 100%
  • 2025: 64%
  • 2026: 64%
  • 2027: 55%
  • 2028: 46%
  • 2029: 37%
  • 2030: 28%
  • 2031: 0%

Wat betekent een verlaging van de salderingsregeling?

Dat vanaf 1 januari 2025 de salderingsregeling dan toch echt omlaag gaat, is inmiddels bevestigd. Maar wat betekent de verlaging van de salderingsregeling voor u als zonnepanelenbezitter precies? De geleidelijke verlaging van 100% naar uiteindelijk 0% betekent voor u als zonnepanelenbezitter, dat u elk jaar minder stroom kunt salderen. In plaats van dat u een vergoeding krijgt voor 100% van uw teruggeleverde stroom aan het net, wordt deze vergoeding aan een steeds lager percentage van uw teruggeleverde stroom toegekend. Vanaf 1 januari 2025 ontvangt u dus niet voor 100% van uw teruggeleverde stroom een vergoeding, maar nog maar voor 64%. Deze nieuwe salderingsregeling geldt voor iedereen. Bent u al lang in het bezit van zonnepanelen? Dan wordt de regeling ook voor u aangepast

Wordt de verlaging van de salderingsregeling een probleem?

Wij verwachten dat de verlaging van de salderingsregeling geen probleem gaat vormen voor zonnepanelenbezitters. Naar verwachting zal men binnen een korte tijd beschikken over betaalbare accu’s waarin voldoende stroom kan worden opgeslagen. De kosten voor het aanschaffen van een accu is momenteel voor veel huishoudens nog te hoog. Door het langzaam afbouwen van de salderingsregeling, zal de vraag en het aanbod van accu’s toenemen, waardoor de kosten geleidelijk zullen dalen en accu’s een goede oplossing kunnen worden tegen de verlaging van de salderingsregeling.

Meer informatie over accu’s als oplossing voor de verlaging van de salderingsregeling? Check ons artikel erover via:

Zijn zonnepanelen nog gunstig voor mij?

Zonnepanelen blijven een goede investering wanneer de nieuwe salderingsregeling ingaat. De terugverdientijd is met de huidige energieprijzen gemiddeld 4-5 jaar wanneer u nu zonnepanelen koopt. Met de huidige spaarrente en recordinflatie leveren uw zonnepanelen zeker meer op dan wat het zou opleveren als het op een spaarrekening staat. Daarnaast wordt uw energierekening lager, wordt uw woning meer waard, krimpt uw CO2-uitstoot en bent u dus duurzaam bezig!

Saldering van zonnepanelen bij Smit

Uitleg over de salderingsregeling voor uw situatie is altijd prettig. Een expert kan dit het beste vaststellen. Bij Smit Zonnepanelen hebben we ervaring met het vinden van een maatwerkoplossing voor elke situatie. Op deze manier weet u zeker dat de investering in zonnepanelen altijd zal lonen.

Vraag vrijblijvend een gratis adviesgesprek aan!

Vragen over de salderingsregeling voor zonnepanelen?

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.