Zonnepanelen: de 9 meestgestelde vragen

Bent u zich aan het oriënteren op het gebied van zonnepanelen? Dan snappen wij heel goed dat u op zoek bent naar antwoorden op bepaalde vragen. Als specialist in zonnepanelen krijgen wij dagelijks diverse vragen over zonnepanelen voorgeschoteld. Wij hebben daarom de meestgestelde vragen rondom zonnepanelen voor u op een rijtje gezet.

Hoe werken zonnepanelen?

Overweegt u om te investeren in zonnepanelen? Dan is het handig om te weten hoe zonnepanelen werken. Zonnepanelen bestaan uit zonnecellen. De zonnecellen die gevestigd zijn op de panelen zetten het zonlicht dat op de panelen schijnt om in gelijkstroom. Vervolgens wordt deze gelijkstroom door de aangelegde bekabeling van uw zonnepanelen naar uw omvormer geleidt. De omvormer zorgt ervoor dat de gelijkstroom wordt omgevormd tot wisselstroom. Wisselstroom is de stroom die u thuis gebruikt om uw elektrische apparaten te gebruiken. U zou wisselstroom kunnen zien als ‘’bruikbare’’ stroom. Heeft uw omvormer de gelijkstoom omgevormd tot wisselstroom? Dan gaat deze bruikbare stroom naar de meterkast, waarna het vervolgens wordt verdeeld over de stroomvoorzieningen van uw woning.

Wat is de gemiddelde levensduur van zonnepanelen?

Zonnepanelen hebben over het algemeen een lange levensduur. De levensduur van zonnepanelen is ongeveer 25 jaar. Naarmate de zonnepanelen ouder worden neemt het rendement iets af. Uit ervaring kunnen we u vertellen dat u zeker de eerste 10 jaar maximaal rendement kunt behalen op uw zonnepanelen. Na 10 jaar neemt de kwaliteit van de panelen in kleine stapjes wat af. Na 25 jaar kunt u rekenen op een rentabiliteit van ongeveer nog 80%. Omvormers daarentegen hebben een iets kortere levensduur van circa 15 jaar.

Welke subsidies zijn er beschikbaar voor de aanschaf van zonnepanelen?

Momenteel zijn er voor particulieren geen subsidies beschikbaar voor de aanschaf van zonnepanelen. Wel is het BTW-tarief van zonnepanelen verlaagd van 21% naar 0%. Bedrijven kunnen voor de aanschaf van zonnepanelen beroep doen op de Energie-investeringsaftrek (EIA).

Energie-investeringsaftrek (EIA):

Met de EIA-regeling kunt u 40% van de investeringskosten van de zonnepanelen, aftrekken van uw winst. Hierdoor komt uw fiscale winst lager te liggen, waardoor het u een fiscaal voordeel oplevert. De EIA-regeling is gebaseerd op de aanschaf van duurzame bedrijfsmiddelen voor bedrijven, waaronder de aanschaf van zonnepanelen. Vanaf 1 januari 2024 is het EIA-aftrekpercentage van 45,5% naar 40% gegaan. Ook is de EIA-regeling met 5 jaar verlengd tot 1 januari 2029.

Meer informatie over de EIA-regeling? Klik hier.

Wat is de Scope-12 keuring?

Bij de Scope 12-keuring vindt er een complete inspectie plaats van de zonnepaneleninstallatie door een onafhankelijk SCIOS gecertificeerd bedrijf. Tijdens de keuring wordt er o.a. vastgesteld of uw zonnepaneleninstallatie aan alle eisen voldoet en of deze veilig geïnstalleerd en brandveilig is.

Meer informatie over de Scope-12 keuring? Klik hier.

Is de Scope-12 keuring verplicht?

Een Scope 12 certificaat is in sommige gevallen verplicht voor een verzekeraar. Zo zien wij vaak dat de verzekeraar bij grotere installaties meestal wel om een Scope-12 keuring vraagt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan zakelijke zonnestroominstallaties met meer dan 50 zonnepanelen. Voor de meeste kleine installaties zal een Scope 12 certificaat niet verplicht zijn. Hoewel het dus niet altijd verplicht is om een Scope 12 keuring uit te laten voeren, raden wij het wel aan om te doen. Ook voor particulieren met kleinere installaties is de keuring interessant. Want stel, er ontstaat brandschade, dan kunt u middels het Scope 12 certificaat aantonen dat de installatie technisch in orde was.

Meer informatie over de Scope-12 keuring? Klik hier.

Heb ik een vergunning nodig voor het plaatsen van zonnepanelen?

In de meeste gevallen is het niet nodig om een vergunning aan te vragen voor het plaatsen van zonnepanelen. Er is echter wel een enkele uitzondering. Woont u in een monumentaal pand of in een beschermd pand? Dan is het wel een vereiste om een vergunning aan te vragen voor het plaatsen van zonnepanelen.

Tot wanneer kan ik nog salderen?

Momenteel mogen alle Nederlandse huishoudens met zonnepanelen de stroom die ze zelf opwekken en niet direct gebruiken, terugleveren aan het elektriciteitsnet, en deze teruggeleverde stroom aftrekken van de hoeveelheid stroom die ze hebben ontvangen van hun leverancier. Deze aftreksom heet salderen. Tot op heden is het mogelijk om een teruglegvergoeding te ontvangen voor 100% van uw teruggeleverde stroom aan het net. Het kabinet heeft een wetsvoorstel ingediend om de huidige salderingsregeling van 100%, geleidelijk te verlagen naar uiteindelijk 0% in 2031. Het plan was om al vanaf 1 januari 2023 te beginnen met de afbouw van de salderingsregeling naar 64%. Na meerdere keren uitstel van de afbouw van de salderingsregeling, ligt nu de verwachte datum voor de afbouw op 1 januari 2026. Als zonnepanelenbezitter kunt u dus nog twee jaar maximaal profiteren van de 100% salderingsregeling.

Meer informatie over salderen? Klik hier.

Leveren zonnepanelen in de winter rendement op?

Dat zonnepanelen in de zomer met veel zonlicht rendabel zijn is wel logisch. Maar leveren zonnepanelen in de winter ook rendement op met weinig zonlicht buiten? In de praktijk werken zonnepanelen altijd. Zonnepanelen werken namelijk niet alleen op zonlicht, maar op licht. In de winter is het vaak bewolkt, maar er schijnt wel licht buiten. Ook in de winter tijdens bewolking kunnen uw zonnepanelen dus licht opslaan en omzetten in bruikbare stroom, wat rendement oplevert. Wel ligt het rendement in de winter stukken lager dan het rendement in de zomer.

Meer informatie over zonnepanelen in de winter? Klik hier.

Moeten zonnepanelen schoongemaakt worden?

Over het algemeen zijn zonnepanelen onderhoudsvrij. Het schoonmaken van zonnepanelen hoeft daarom ook maar zelden te gebeuren. Omdat we in een land wonen waar de weersomstandigheden nogal divers kunnen zijn en er daarom een grote mogelijkheid bestaat dat er wat bladeren of vuil op uw panelen blijft zitten, raden wij u aan om eens per jaar uw zonnepanelen schoon te maken. Door uw panelen eens per jaar schoon te maken zorgt u ervoor dat uw panelen optimaal kunnen blijven functioneren en dat de opbrengst optimaal blijft.

Heeft u na het lezen van dit artikel nog vragen over zonnepanelen? Neem dan contact met ons op of vraag een gratis adviesgesprek bij ons aan!

Heeft u vragen over zonnepanelen?

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.