Zonne-energie opslaan met accu opslag

Wekt u meer zonnestroom op dan u verbruikt? Dan is het zonde om dit niet op te slaan.  In de zomer wekt u namelijk veel meer zonnestroom op dan in de winter, terwijl u juist in de zomer minder stroom verbruikt. Het zou een uitkomst zijn om deze overige stroom op te kunnen slaan en deze juist op een later op een gunstiger moment te kunnen gebruiken. In dit artikel leggen wij uit of dit kan.

Hoe werkt een zonnepanelen accu opslag of thuisbatterij?

De zomermaanden komen weer in zicht en dit betekent voor de bezitters van zonnepanelen dat zij meer extra eigen zonnestroom kunnen opwekken. Met een accu opslag voor zonnepanelen is het  mogelijk om uw eigen opgewekte zonnestroom op te slaan en deze te gebruiken wanneer dat wenselijk is.

Maar hoe werkt dat precies? Door een regelaar wordt uw eigen opgewekte zonnestroom doorgestuurd naar apparaten die op dat moment stroom nodig hebben. Wekken uw zonnepanelen meer zonnestoom op dan u werkelijk nodig hebt? Dan wordt deze opgeslagen in de accu opslag. Gebruikt u meer stroom dan uw zonnepanelen opwekken? Dan verbruikt u eerst de opgeslagen stroom uit uw opslag en indien deze leeg is wordt er automatisch stroom afgenomen van het elektriciteitsnet.

Een accu opslag bestaat uit een omvormer en een meetsysteem om de opslag en het energieverbruik te kunnen meten. Een accu opslag voor zonnepanelen bij particulieren thuis wordt ook wel een thuisbatterij genoemd. Deze batterij dient bij u thuis geplaatst te worden.

Hoeveel kan een thuisbatterij opslaan?

Hoewel een thuisbatterij heel erg handig is, is deze niet geschikt om de wintermaanden mee door te komen. Daar zijn de batterijen tegenwoordig nog niet sterk genoeg voor. Hoeveel kan een thuisbatterij dan wel opslaan? De thuisbatterij van nu - met een gemiddelde accu - kan de extra stoom die u opwekt slechts enkele dagen opslaan. Het is dus niet mogelijk om voldoende stroom op te slaan voor de winter en in de winter dus volledig onafhankelijk te worden van het elektriciteitsnet.

Waar dient de thuisbatterij dan wel voor? Vaak wordt er overdag (als mensen niet thuis/aan het werk zijn) veel energie opgewekt, terwijl men in de avond juist vaak te kort komt. U kunt de overige stroom die u overdag opwerkt, s ’avonds gebruiken bij het koken, wassen, dogen, strijken, TV kijken etc.

Het voordeel? U bent minder afhankelijk van het elektriciteitsnet! Met een thuisbatterij verbruikt u namelijk tot ongeveer 30% meer eigen zonnestoom.

Is een thuisbatterij handig op dit moment?

Op dit moment is het aanschaffen van een thuisbatterij naar onze mening nog niet heel erg handig. Er zitten echt wel voordelen aan verbonden. Denk aan een lagere energierekening, doordat u meer eigen zonnestroom verbruikt en het beter is voor het milieu. Maar toch zit er ook nog een belangrijke keerzijde aan. Dat is namelijk dat het aanschaffen van een thuisbatterij heel erg duur is, waardoor u de batterij momenteel nog niet zult terugverdienen. Voor consumenten is het dus in onze ogen nog niet haalbaar en handig om een thuisbatterij aan te schaffen.

Wilt u meer informatie over een accu opslag of thuisbatterij? Vraag dan gratis en geheel vrijblijvend een adviesgesprek bij ons aan!

Meer informatie over een accu opslag of thuisbatterij?

Zonnepanelen installeren?

Smit Zonnepanelen staat voor u klaar. Vraag vandaag nog uw gratis adviesgesprek aan en laat Smit uw zonnepanelen installeren.

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.