Wat is een EIA-regeling?

Steeds meer bedrijven kiezen voor duurzaam ondernemen. Een stap in de goede richting dus. Om het duurzaam ondernemen voor ondernemers aantrekkelijker te maken en om hen een steuntje in de rug te kunnen bieden is de EIA-regeling de wereld in gebracht.

EIA 2023

EIA staat voor Energie-investeringsaftrekregeling (EIA). De EIA-regeling is een fiscale aftrekregeling voor ondernemers die investeren in duurzame, energiebesparende bedrijfsmiddelen. Indien u als ondernemer wilt investeren in duurzame bedrijfsmiddelen - zoals in zonnepanelen - dan zorgt de EIA-regeling voor een fiscaal voordeel voor de ondernemer. Met de EIA-regeling kunt u 45,5% van de investeringskosten van energiebesparende bedrijfsmiddelen aftrekken van de fiscale winst, bovenop uw gebruikelijke afschrijving. Daardoor betaalt u minder inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting. Door gebruik te maken van de EIA-regeling heeft u als ondernemer dubbel voordeel: u betaalt namelijk minder belasting én uw energiekosten gaan ook nog eens omlaag!

Voorwaarden EIA-regeling

Zijn er voorwaarden verbonden aan de EIA-regeling? En wanneer komt u in aanmerking voor de EIA-regeling? Dit zijn veel gestelde vragen van mensen die bij ons komen voor zonnepanelen. Uiteraard zijn er - net als bij andere regelingen - wel wat voorwaarden verbonden aan de EIA-regeling. Zo is de regeling bijvoorbeeld alleen bedoeld voor bedrijven en niet voor particulieren. Ook geldt de regeling alleen voor bedrijven met installaties tot en met 3 x 80 ampère.

De voorwaarden waaraan voldaan moet worden om in aanmerking te komen voor een EIA hebben we voor u op een rijtje gezet:

  • Het bedrijfsmiddel waarin geïnvesteerd wordt is nieuw en dus nog niet eerder gebruikt.
  • Het bedrijfsmiddel staat op de Energielijst (in deze lijst worden de duurzame bedrijfsmiddelen vermeldt die in aanmerking komen).
  • Het investeringsbedrag voor de duurzame bedrijfsmiddelen waarin geïnvesteerd wordt bedraagt minimaal €2.500 euro per bedrijfsmiddel.
  • De regeling geldt alleen voor duurzame installaties tot en met 3 x 80 ampère.
  • U bent een ondernemer in Nederland of in een van de 6 Nederlandse Antillen (Aruba, Bonaire, Curaçao, Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba).
  • U betaalt inkomsten- of vennootschapsbelasting in minimaal één van deze bovenstaande landen.

Let op: er kan geen energie-investeringsaftrek (EIA) én milieu-investeringsaftrek voor hetzelfde bedrijfsmiddel tegelijk verkregen worden.

Doel EIA-regeling

Waarom is er een EIA-regeling opgesteld? De EIA-regeling is opgesteld vanuit de overheid, met als doel ondernemers te stimuleren om te investeren in energiebesparende bedrijfsmiddelen. Veel ondernemers vinden het een sprong in het diepe om te investeren in duurzame bedrijfsmiddelen. De EIA-regeling moet deze ondernemers een steuntje in de rug geven.

Hoe vraag je EIA aan?

Het aanvragen van een EIA gaat heel gemakkelijk. U kunt een EIA-regeling aanvragen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Ook kunnen wij van Smit het voor u regelen, indien u door Smit Zonnepanelen uw zonnepaneleninstallatie laat verzorgen. Wij ontzorgen u hierbij dan geheel gratis. Na aanmelding van de EIA-regeling is het mogelijk om de investeringsaftrek in uw belastingaangifte toe te passen.

Meer informatie over de EIA-regeling? Of benieuwd of u in aanmerking komt voor deze regeling? Vraag dan gratis en geheel vrijblijvend een adviesgesprek bij ons aan!

Vragen over de EIA-regeling?

Zonnepanelen installeren?

Smit Zonnepanelen staat voor u klaar. Vraag vandaag nog uw gratis adviesgesprek aan en laat Smit uw zonnepanelen installeren.

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.