Salderingsregeling voor zonnepanelen

De salderingsregeling voor zonnepanelen is belangrijk om te begrijpen zodat u kunt bepalen of het een goede investering is. U kunt het zich wellicht voorstellen, in de zomer wekt u meer energie op en verbruikt u minder energie. In de winter vice versa. Op welke manier profiteert u hiervan? In dit artikel leggen wij u er graag meer over uit.

Wat is de salderingsregeling

Een deel van de energie die u opwekt met zonnepanelen gebruikt u direct zelf. De rest levert u terug aan het openbare net. Als de zonnepanelen niet genoeg energie opleveren om het huis te voorzien van stroom, in de winter bijvoorbeeld, dan lost de energieleverancier dit voor u op. Op de energierekening staat hoeveel energie u krijgt. Energie die u teveel genereert met de zonnepanelen, wordt via dezelfde weg terug begeleidt naar het openbare net. De energie die u in de zomer hebt opgeleverd aan het openbare net wordt vervolgens afgetrokken van de energie die u in de winter weer nodig hebt. De energie die u teveel heeft opgeleverd wordt verrekend. Deze regeling wordt salderen, of de salderingsregeling genoemd.

Hoe werkt de salderingsregeling?

U kunt gebruik maken van de salderingsregeling voor zonnepanelen als u meer opwekt dan dat u op hetzelfde moment verbruikt. U mag de energie die de zonnepanelen hebben opgewekt wegstrepen tegen de energie die u hebt verbruikt aan het einde van elk jaar. Lever stroom terug aan het net en laat het vervolgens verrekenen, ofwel salderen. Als het goed is registreert uw meter automatisch dat u teruglevert aan het net. De stroom die u terug aan het elektriciteitsnet levert, levert u dus geld op. Wat u hiervoor krijgt staat gelijk aan het tarief wat u ervoor zou betalen bij de energieleverancier. U hoeft dus niet uw meterstand in de gaten te houden, ook hoeft u niet zelf een rekening te sturen of iets dergelijks. Dit gebeurt allemaal automatisch om het zo makkelijk als mogelijk te maken.

Salderingsregeling zonnepanelen, de regels

Bij de salderingsregeling voor zonnepanelen zijn er een paar regels waar u rekening mee dient te houden:

  • Niet alle energie die u teveel opwekt telt mee voor het salderen, hier bestaat een salderingsgrens voor. Deze grens wordt bepaald aan de hand van de hoeveelheid energie die aan u geleverd wordt.
  • Als u teveel energie levert, of meer dan u verbruikt dan ontvangt u een terugleververgoeding.
  • Deze vergoeding wordt per contractjaar verrekend.
  • De energie die teveel wordt opgewekt wordt op dezelfde manier teruggeleverd als de energie die door de energieleverancier aan uw geleverd wordt.
  • Een kleinverbruikersaansluiting is een vereiste om deel te mogen nemen aan de salderingsregeling voor zonnepanelen. Dit kan worden vastgesteld door een expert.
  • Aanmelden bij Energieleveren.nl is een vereiste, hier helpt een medewerker van Smit Zonnepanelen u bij nadat de zonnepalen zijn geplaatst.

Salderingsregeling na 2023

Vanaf 2024 wordt de salderingsregeling binnen 10 jaar gestaffeld afgebouwd. Althans, dat is het huidige voorstel dat momenteel op tafel ligt. Elk jaar kunt u dan minder stroom salderen. In plaats daarvan ontvangt u een vergoeding voor elke kWh stroom die ‘ongesaldeerd’ aan het net geleverd wordt. De nieuwe salderingsregeling geldt voor iedereen. Heeft u dus al zonnepanelen, dan wordt de regeling ook voor u aangepast.

Zorgt dit voor problemen?

Nee. Naar verwachting zal men tegen die tijd over betaalbare accu’s beschikken waarin voldoende stroom kan worden opgeslagen. De kosten voor het aanschaffen van een accu zijn momenteel voor veel huishoudens te hoog. Door het langzaam afbouwen van de salderingsregeling zal de vraag en het aanbod van accu’s toenemen waardoor de kosten geleidelijk dalen.

Is de regeling nog gunstig voor mij?

Zonnepanelen blijven een goede investering wanneer de nieuwe salderingsregeling doorgaat. De terugverdientijd is met de huidige energieprijzen gemiddeld 4-5 jaar wanneer u nu zonnepanelen koopt. Met de huidige spaarrente en recordinflatie leveren uw zonnepanelen zeker meer op dan wat het zou opleveren als het op een spaarrekening staat. Daarnaast wordt uw energierekening lager, wordt uw woning meer waard, krimpt uw CO2-uitstoot en bent u dus duurzaam bezig!

Saldering van zonnepanelen bij Smit

Uitleg over de salderingsregeling voor uw situatie is altijd prettig. Een expert kan dit het beste vaststellen. Bij Smit Zonnepanelen hebben we ervaring met het vinden van een maatoplossing voor elke situatie. Op deze manier weet u zeker dat de investering altijd zal lonen.

Vraag vrijblijvend een gratis adviesgesprek aan!

Vragen over de salderingsregeling voor zonnepanelen?

Zonnepanelen installeren?

Smit Zonnepanelen staat voor u klaar. Vraag vandaag nog uw gratis adviesgesprek aan en laat Smit uw zonnepanelen installeren.

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.